Книга «Людина розумна»: рецензія на світовий бестселер Харарі

Чи може нон-фікшн література конкурувати за популярністю з художньою? Звісно може! Яскравий приклад – книга «Людина розумна». Відгуки критиків та величезні продажі перетворили наукову працю ізраїльського історика Ювал Ноя Харарі на справжню сенсацію та один з головних книжкових хітів десятиліття. У чому ж причина такого неймовірного успіху? Відповідь на поверхні.

Оригінальні ідеї та сміливі теорії

Автор вільно та цікаво міркує про розвиток людства, приділяючи величезну увагу нашим пращурам – Homo sapiens. Книга розповідає про ключовий момент, що допоміг людині підкорити собі усю планету. Йдеться, звісно ж, про зародження інтелекту. Загалом, науковець виділяє три наріжних камені розвитку нашої цивілізації: когнітивна, аграрна та наукова революції.

• Першій ми завдячуємо здатністю мислити, обмінюватись інформацією, накопичувати досвід та передавати його новим поколінням. Безперечно, головним досягненням тих часів є мова – фактор, що зумів об’єднати невеликі групи людей у цілі племена, а згодом і народи.
  • Друга допомогла нам потроху підкорити природу, покращити умови життя і харчування, що стало причиною справжнього демографічного буму. Поступово, століття за століттям, людство почало вибудовувати соціальні інститути та принципи, які згодом лягли в основу нашого сучасного суспільства.
  • Третя революція розпочалась близько 500 років назад і триває досі. Людина вперше поглянула на світ очима невігласа, який нічого не знає, але дуже хоче розібратись у секретах Всесвіту. Це й стало одним з поворотних моментів, який забезпечує розвиток нашого виду. Крім того, наука нарешті отримала чудового союзника, який почав втілювати в життя суто теоретичні ідеї. Мова йде про технології.

Проста й доступна мова

Блискучі ідеї – це звісно чудово, але їх буває замало, щоб твір став справжнім хітом. Згадайте лишень, якими нецікавими бували шкільні підручники, і як вони часом впливали на наше ставлення до того чи іншого предмета. Але праця Харарі не має з ними нічого спільного.

Автору вдалось поєднати легкість художнього роману з глибоким змістом та користю наукової літератури. Його здатність зрозуміло пояснювати найскладніші думки, ілюструючи висновки яскравими прикладами, не може не вражати. В результаті читач не почуває себе немов на лекції  пихатого професора-всезнайки. Це радше дискусія двох рівних між собою співбесідників: історик не нав’язує вам свої погляди, а просто ділиться спостереженнями.

Навіть якщо ви не великий шанувальник жанру нон-фікшн, радимо вам все ж зробити виключення для «Людина розумна». Купити електронну версію книги можна не виходячи з дому та у декілька кліків. Просто перейдіть за посиланням, та насолоджуйтесь улюбленим бестселером мільйонів читачів.