Як прищепити дитині любов до читання

20/12/2021|відPocketbook
Як прищепити дитині любов до читання

Дбаючи про освіченість чада, сучасні батьки записують його на всілякі гуртки, вивчають поради психолога, як прищепити дитині любов до читання, зводять до мінімуму проведення часу з гаджетами. Фахівці запевняють: позитивний ефект настане у тому випадку, якщо дорослі враховуватимуть інтереси дітей та уважно ставляться до їхніх уподобань. Кожна дитина має свій темперамент і характер, одні люблять повільне дозвілля, інші не можуть сидіти спокійно ні хвилини. Але інтерес до книги можна викликати у кожного, якщо підібрати правильний підхід.

5 рекомендацій, про які слід пам'ятати батькам

Перш ніж почати розглядати поради про те, як прищепити любов до читання у дітей, виділимо кілька основних моментів:

  1. Не забувайте про особистий приклад. Якщо дитина росте в сім'ї, де люблять літературу і не перестають займатися самоосвітою навіть у дорослому віці, дуже висока ймовірність того, що потяг до знань передасться йому.
  2. Починайте читати з ранніх років та враховуйте етапи розвитку дітей. Немовлята реагують на тембр голосу і звуки, і з 10 місяців починає формуватися словниковий запас. У цей період стане в нагоді література з невеликою кількістю тексту та яскравими, великими ілюстраціями. З року до двох можна переходити до простих віршів та лічилок. З трьох років малюкові будуть цікаві розповіді та казки. Самостійне читання можна практикувати після 5 років і не з примусу.
  3. Вибирайте потрібний час для читання. Це можуть бути 10 хвилин вранці або повноцінний вечірній ритуал після теплої ванни в ліжку з молоком та печивом. Тривалість читання має залежати від фази активної уваги малюка. У ранньому віці це зазвичай трохи більше 5 хвилин, і з роками час збільшується до півгодини.
  4. Зважайте на інтереси чада. Про цю рекомендацію ми згадували на початку статті. Якщо діти люблять багато часу проводити в компанії тварин, вивчайте з ними пригоди зайчиків, котиків та білочок. Любителі машинок оцінять розповіді про техніку. Пам'ятайте: будь-яка книга, незалежно від жанру, обсягу та головних персонажів, принесе користь. Багато батьків практикують регулярні походи до спеціалізованих магазинів або бібліотек, де малюки можуть вибрати літературу на свій смак. Сучасні технології спростили життя, і тепер будь-яку книгу можна завантажити із мережі, не виходячи з дому.
  5. Чи не застосовувати психологічного тиску. Дитина має відчувати бажання читати, а чи не сприймати це як доручення батьків чи обов'язок. Нехай книга викликає у малюка радісні емоції та асоціюється з приємним проведенням часу та гарним настроєм.

Як привчити дитину до читання книг

Існує кілька методів та прийомів, які можна використовувати для досягнення мети. Крихітки гідно оцінять артистизм батьків: чітко вимовляйте репліки головних персонажів, використовуйте різну інтонацію, міняйте міміку. Добре підходить і ігрова форма. Дітей старшого віку слід залучати до самостійного читання: спочатку можна йти по тексту по черзі, потім чадо втягнеться в процес і не потребуватиме вашої компанії.

Перетворіть любов дитини до гаджетів на користь. Любителі аксесуарів оцінять можливість навчання сучасним способом за допомогою рідера. Виберіть якісну модель із безпечним для очей екраном E-ink та завантажте на неї підручники, енциклопедії та літературу, яка напевно зацікавить малюка. На сайті PocketBook ви можете підібрати книги для дітей в електронному форматі та створити власну онлайн-бібліотеку, яка завжди буде під рукою.