Нова рубрика: Три питання про читання

21/08/2020|відtetiana rubis
Нова рубрика: Три питання про читання

 Понад 12 років PocketBook розвиває та пропагує електронне читання, адже ми впевнені, що правильна книжка у правильний час здатна зробити цей світ трішечки кращим. А ще, ми прагнемо знайомити читачів із сучасними українськими авторами, їх творчістю й ставленням до літератури. Саме тому ми започаткували рубрику «Три питання про читання», яка допоможе дізнатися більше про світогляд улюблених письменників. 

Наш дебютний випуск приурочений до головного свята українського народу – 29-ї річниці проголошення незалежності. Тому ми дуже тішимося, що першим героєм рубрики став Сергій Плохій – автор всесвітньовідомих нон-фікшн хітів про історію України.  Директор Гарвардського українського наукового інституту й дослідник історії України та Східної Європи ділиться думками про буремне сьогодення та пригадує улюблені книжки з власного дитинства.

1.  Наразі українці як ніколи зацікавлені у читанні науково-популярної літератури, особливо історичної. На вашу думку, з чим це пов'язано?

 Мабуть, через те, що живемо в історичний час. У горнилі війни та конфлікту відбувається нове «доповнене і поправлене» видання нашої державності та ідентичності. Дуже важливо не загубитися у цьому потоці подій та викликів і зробити правильний вибір на майбутнє. Добра історична книжка виступає тут як своєрідний компас, вказуючи звідки ми вийшли, куди прийшли, та пропонуючи варіанти на майбутнє. 

2. Існує твердження, що «історію пишуть переможці». Ви вважаєте його правдивим, чи все ж в історії є певна єдина істина?

Історію пишуть усі, але просувати свій наратив через державні інституції можуть тільки переможці. Та навіть наратив переможців не може бути сталий, він має змінюватися, відповідаючи на запити суспільства тут і зараз, інакше переможці швидко стають переможеними. Де це все залишає істину? Будь який історичний наратив, щоб претендувати не тільки на внутрішнє, в рамках певної групи, але і зовнішнє, визнання має оперувати доведеними фактами. Це та «валюта» та лінґва франка, у якій відбуваються обміни та на якій ведеться дискусія між навіть найбільш антагоністичними наративами та поглядами на історію.

3. Чи багато ви читали в дитинстві? Яка книжка вплинула на вас найбільше?

Книгочеєм особливим я, мабуть, не був, але мав явний нахил до пригодницької літератури у широкому розумінні цього слова. Марк Твен з його Томом Сойєром залишив найглибше враження. Хотів навіть з друзями втекти на острів Хортиця—Дніпро для цієї цілі виглядав не гірше як Міссісіпі. Книжки Майн Ріда про американський індійців ішли на ура. З своїх авторів запам’ятався «Гомін, гомін по діброві» - популярна книжка дуже фахового історика Володимира Голобуцького про запорізьке козацтво.

 Захоплюєтеся творчістю Сергія Плохія так само як ми? Саме час поповнити сімейну бібліотеку його чудовими творами, адже з нагоди свята ми підготували для вас дивовижну акцію! З 20.08 по 30.08 купуйте книжки Сергія Плохія зі знижкою -20%.