«Хіт УкрЛіт»: читайте «Байки» Гулака-Артемовського безкоштовно



«Хіт УкрЛіт»: читайте «Байки» Гулака-Артемовського безкоштовно

«Хіт УкрЛіт»: читайте «Байки» Гулака-Артемовського безкоштовно

«Хіт УкрЛіт» - це рубрика про цікаву українську літературу, яку варто пам‘ятати та перечитувати. Пропонуємо пригадати творчість Петра Гулака-Артемовського – українського поета, байкаря і перекладача світової класики. І не забудьте завантажити збірку «Байки» у нашому інтернет-магазині.

«Хіт УкрЛіт» - «Байки» Гулака-Артемовського

Сміх та іронія – найкраща зброя мудрої людини. Так повелося ще з часів Езопа. Гулак-Артемовський продовжив традиції найвідомішого байкаря, подарувавши українській літературі низку влучних і дотепних віршованих творів. Найвизначнішим з них справедливо вважається байка «Пан та собака», де автор виступає проти кріпацтва та стає на захист безправних селян.    

Серед інших байок, що ввійшли до збірки, варто згадати «Солопій та Хівря, або Горох при дорозі», де висміюється скупість і нетямущість Солопія, який не дослухався до порад дружини і посіяв горох між пшеницею й житом. Спойлер: це була невдала ідея.

Цікаві факти про автора:

  • Родинні зв‘язки – автор доводився дядьком відомому композитору та співаку Семену Гулаку-Артемовському. До того ж, втративши маму й тата, осиротілий Петро деякий час жив у сім‘ї свого старшого брата Степана – батька майбутнього співака.
  • Розбите серце – у молодості Петро закохався в заможну дівчину з Києва, але її батьки навіть чути не хотіли про залицяння бідного студента. Згодом кохана Гулака-Артемовського померла від туберкульозу, а майбутній поет закінчив навчання і залишив Київ позаду.
  • Першопроходець – саме Гулак-Артемовський вперше познайомив українського читача з жанром романтичної балади. «Твардовський» - це весела розповідь про гульвісу, який продав власну душу чортові. Цікаво, що твір є вільним перекладом балади польського поета Адама Міцкевича.

Відкривайте для себе наново українську літературу разом з «Хіт УкрЛіт»! Завантажуйте «Байки» Гулака-Артемовського на сайті pocketbook.ua