«Хіт УкрЛіт»: читайте «Сватання на Гончарівці» безкоштовно



«Хіт УкрЛіт»: читайте «Сватання на Гончарівці» безкоштовно

Досі не знаєте, що почитати на карантині? У новій рубриці «Хіт УкрЛіт» ми пропонуємо згадати або заново для себе відкрити класичну українську літературу. Ви можете здивуватись, скільки веселих, іронічних, проникливих та актуальних і  на сьогодні творів ховається за фасадом всім відомих ще зі школи назв. А до того ж зараз, деякі українські літературні шедеври можна безкоштовно завантажити у нашому онлайн-магазині!

Якби в 19 столітті був такий термін як інфлюенсер або лідер думок, Григорій Квітка-Основ’яненко точно вважався би таким. Його називають «батьком української прози», він приятелював з Тарасом Шевченком, був одним з засновників театру в Харкові, займався виданням літературного альманаху «Молодикъ», а його твори ще за життя перекладались та видавались в Парижі. І звичайно, одним із найбільш відомих творів автора став «Сватання на Гончарівці»!

 «Хіт УкрЛіт» - «Сватання на Гончарівці»

Це справжня комедія в стилі Вуді Аллена, про кохання, соціальну нерівність, та батьків, які часто стоять на шляху щастя власних дітей, навіть не розуміючи того. Уляна – дівчина на видання. Вона закохана у хлопця на ім’я Олексій, але є одна проблема – він кріпак. Батьки ж задумали її шлюб з заможним, хоч і не самим розумним Стецьком. Щоб врятувати ситуацію та пошити у дурні рідню, героям знадобиться відмінне почуття гумору, відвага та хитрість.

Цікаві факти:

  • Подвійне прізвище Григорія – данина селу Основа (територія сучасного Харкова), де він народився. Справжнє ж прізвище автора – Квітка.
  • Дружба з Кобзарем – Тарас Шевченко не лише присвятив Основ’яненку вірш, але й виконав ілюстрації для кількох його творів.  
  • Квітка в кіно – за його п’єсами та повістю знято 4 фільми. Крім того, існує два байопіка про життя письменника.
  • Основ’яненко на гривнях – хоч обличчя письменника ще не прикрасило паперові купюри, Григорія можна знайти на колекційній монеті 2008 року, номіналом у 2 гривні.

Хочете дізнатись чим закінчиться ця харківська lovestory? Завантажуйте безкоштовно «Сватання на Гончарівці» на pocketbook.ua