Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури

03/11/2021|відPocketbook
Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури

Знайомі зі шкільної програми романи, повісті, п’єси варті значно більшої уваги у дорослому віці – у статті ми зібрали найкращі твори української літератури, які не мають забуватися з лунанням останнього дзвінка. Життєвий досвід з часом змушує нас інакше поглянути на описані події та вчинки героїв: дуже часто моменти, на які не звертають увагу підлітки, стають відкриттями у 25, 30, 50, 70 років. В результаті читачам відкривається більше таємного сенсу та приходить усвідомлення величі геніїв пера.

Класика української літератури

Видатні вітчизняні твори допомагають читачу краще зрозуміти історію народу та поглянути на те, як жили наші предки не через призму дат та відомих фактів, а через побут. Ми можемо аналізувати норми суспільства, спостерігати, як будувались відносини в сім’ях, яким цінностям слідували персонажі та чого вони прагнули. Багато творів має політичне та патріотичне підґрунтя. Через них автори виражали свої ідеї, критикували владу та навіть закликали до рішучих дій.

«Кобзар», Тарас Шевченко

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «Кобзар», Тарас Шевченко

Серед видатних письменників України особливе місце займає постать генія – символа свободи, незалежності та незламності духу. Про «Кобзар» Шевченка відомо далеко за межами країни, а легендарні вірші, поеми та балади, що увійшли до збірки, цитує чи не кожен громадянин нашої держави.

«Лісова пісня», Леся Українка

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «Лісова пісня», Леся Українка

Народна улюблениця та талановита поетеса за своє коротке життя написала чимало шедеврів. Більшість з них увійшли до цієї збірки та вважаються неоціненним надбанням нації. «Лісова пісня» – драма-феєрія, написана у формі віршованої п’єси. В ній розповідається про нещасливе кохання Мавки до молодого парубка Лукаша, який зрадив їй з дівчиною Килиною.

«Захар Беркут», Іван Франко

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «Захар Беркут», Іван Франко

Які найвідоміші українські письменники? Даючи відповідь на це питання, більшість людей обов’язково назвуть прізвища трьох титанів: Шевченко, Українка, Франко. Останній був видатним прозаїком, поетом, драматургом, науковцем і громадським діячем. Його історична повість «Захар Беркут» описує події XIII сторіччя, коли українцям довелося обороняти свої землі від монголів.

«Кайдашева сім’я», Іван Нечуй-Левицький

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «Кайдашева сім’я», Іван Нечуй-Левицький

Реалістична повість про життя однієї родини, в якій автор вдало описав проблеми тогочасного суспільства, додав чимало гострого гумору та детально охарактеризував кожен образ твору. Не менш цікавими є й інші роботи письменника:

«Микола Джеря»;

«Афонський пройдисвіт»;

«Маруся Богуславка».

«Зачарована Десна», Олександр Довженко

Роботи одного з найкращих кіномитців держави відомі далеко за її межами. «Україна в огні», «Зачарована Десна», «Земля» – твори, які потрібно прочитати кожному поціновувачу глибокої літератури та красивої, барвистої мови.

«Хіба ревуть воли, як ясла повні?», Панас Мирний

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «Хіба ревуть воли, як ясла повні?», Панас Мирний

Відповідаючи на питання: «що таке українська література» важко оминути увагою драматичні суспільно-політичні твори, які порушують гострі філософські питання та вічні теми: добро та зло, кривда та справедливість, сила любові та гніву. Саме такою і є розповідь про сільського парубка Чіпку Вареника.

«За двома зайцями», Михайло Старицький

Найкращі українські книги від класиків вітчизняної літератури - «За двома зайцями», Михайло Старицький

Комедійна п’єса про цирульника Свирида Голохвастова, який задля матеріального добробуту вирішив залицятись до доньки міщанина Проні Сірко. Одночасно предметом симпатії молодого кавалера є й бідна красуня Галя. Але ж ми знаємо, що буває, коли женешся за двома зайцями одночасно.

Варті уваги й інші твори класиків: «Земля» Ольги Кобилянської, «Маруся» Григорія Квітка-Основ’яненка, «Мина Мазайло» Миколи Куліша.

Усі вищеперераховані твори доступні до завантаження в інтернет-магазині PocketBook. Також у нас ви можете знайти електронні твори класичної української поезії.