«Люпен»: 5 причин подивитися новий серіал і почитати книжки про легендарного авантюриста



«Люпен»: 5 причин подивитися новий серіал і почитати книжки про легендарного авантюриста

Легкий, захопливий і в гарному сенсі зухвалий мінісеріал «Люпен» від режисера блокбастера «Ілюзія обману» вже встиг стати одним із головних хітів Netflix у 2021 році.

Розповідаємо, чому варто не лише подивитися 5-серійну новинку, але й почитати (або послухати) книжки Моріса Леблана про паризького «джентльмена-грабіжника».

1. Вам подобаються заплутані детективні розслідування

Обожнюєте серіал «Шерлок» і досі з ностальгією згадуєте перші сезони цього шоу? Тоді «Люпен» вам обов'язково сподобається своєю динамічністю, манерою зйомки й заплутаним сюжетом, який поступово складається в одну приголомшливу картинку, мов елементи пазла. Паралелі з «Шерлоком» напрошуються також через рішення сценаристів перенести дію «Люпена» в сучасний Париж.

Романи й новели Моріса Леблана також сповнені заплутаних таємниць і загадок, від яких неможливо відірватися. Щоправда, на відміну від Холмса, Люпен частіше діє по іншу сторону закону й моралі, обкрадаючи багатіїв і творячи власну справедливість. І все ж французький «джентльмен-грабіжник» ніколи не відмовить у допомозі слабкому й нужденному.

2. Вам подобаються харизматичні персонажі

Головна роль у серіалі дісталася блискучому Омару Сі, відомому за фільмом «1+1». За сюжетом він ніякий не Люпен, а простий емігрант з Сенегалу, на ім'я Ассан. Хоча, не такий вже й простий: він добре освічений і обожнює книжки про пригоди Люпена. Саме твори Леблана й надихають головного героя помститися своїм кривдникам, організувавши неймовірно складну вендету.

Що стосується «книжкового» Люпена – він був і залишається одним із найулюбленіших персонажів у Франції. Його часто порівнюють з Робіном Гудом, адже він без докорів сумління пошиває в дурні багатіїв, залишаючись при цьому справжнім світським джентльменом: галантним й інтелігентним. Окрім того, Люпен надзвичайно розумний: він завжди на крок попереду поліції, лиходіїв і навіть геніального Шерлока Холмса. Так, в декількох творах Леблана фігурує легендарний приватний детектив, який намагається зловити Люпена. У французькому оригіналі його звуть Херлок Шолмс.

3. Вам подобається Париж (або Франція)

Дія серіалу відбувається у сучасному Парижі, тож окрім захопливого сюжету ми можемо насолодитися відомими локаціями: Лувр, Люксембурзький сад, міст Мистецтв і, звичайно, центральні вулиці міста. Головний герой не просто любить своє місто, а й досконально знає його, що допомагає йому в несподіваних і складних ситуаціях.

Веселий авантюрист з книжок Леблана теж закоханий у Париж і свою країну. До речі, патріотичність цього персонажа стала однією з причин приголомшливого успіху творів про Люпена. На початку ХХ століття Франція потребувала національного героя, і несподівано для всіх, ним став «джентльмен-грабіжник».

4. Вам подобаються історії пограбувань

Намагаючись розібратися в усіх деталях геніального плану Ассана, мимоволі згадуєш голлівудський блокбастер «11 друзів Оушена». Герої планують пограбування століття як добре поставлений спектакль, розподіляючи ролі, прописуючи репліки й передбачаючи реакцію глядачів. Нам же залишається лише зручно вмоститись й насолоджуватися цим дійством.

Попри свою шляхетність, книжковий Люпен – це, в першу чергу, геніальний і майже невловимий злодій. Це означає, що в книжках Леблана на вас чекає безліч ретельно спланованих пограбувань, від яких неможливо відірватися.

5. Вам подобаються фільми/книжки, які можна переглянути/прочитати на одному подиху

Події в серіалі розвиваються так швидко, що глядачам залишається тільки встигати перемикати на наступну серію. Але будьте готові до того, що після фінального п'ятого епізоду захочеться негайного продовження історії. Втім, у нас є й хороші новини: прем'єра другого сезону серіалу запланована на літо цього року!

Чим книжкові пригоди Люпена відрізняються від неспішних розслідувань героїв Конан Дойла й Агати Крісті? В першу чергу, своєю динамічністю. Події розвиваються стрімко, а історії захоплюють з перших же абзаців. Ще одна важлива відмінність – головний персонаж Леблана не ідеальний. У нього, як і у кожного з нас, є свої сильні й слабкі сторони. Така правдоподібність викликає додаткову симпатію до Люпена.

Якщо ви ще не знайомі з невловимим Люпеном, рекомендуємо почитати або послухати про його дивовижні пригоди, а вже після цього, у всеозброєнні починати перегляд блискучого серіалу від Netflix. Або навпаки – вирішувати вам :)